Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników do wykonywania zawodu kucharza małej gastronomii
80
I
* Zadania zawodowe kucharza
* Higiena produkcji żywności, urządzeń i sprzętu
* Zagrożenia mikrobiologiczne, zakażenia i zatrucia pokarmowe
* Organizacja zakładu gastronomicznego
* Przygotowanie i organizacja stanowiska pracy
* Wyposażenie zakładu gastronomicznego (sprzęt podstawowy)
* Zapoznanie z maszynami i urządzeniami gastronomicznymi.
II
* Wartość odżywcza surowców używanych w produkcji gastronomicznej.
* Normy i receptury gastronomiczne
* Zagrożenia mikrobiologiczne, zakażenia i zatrucia pokarmowe
* System GHP, GMP i HACCP
* Procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej
* Sporządzanie potraw z warzyw (surówki, sałatki, dipy).
* Zastosowanie przetworów mlecznych w gastronomii.
III
* Przygotowanie zakąsek, sosów zimnych, stosowane dodatki, dekoracje.
* Sporządzanie zup
* Prezentacja zastawy stołowej używanej w gastronomii
* Karta menu
IV
* Sporządzanie potraw mięsnych
* Asortyment potraw
* Potrawy półmięsne
V
* Sporządzanie potraw z owoców morza
* Sporządzanie potraw kuchni staropolskiej, potrawy regionalne
* Zastosowanie ciast w gastronomii.
* Sporządzanie deserów - sposób podania, dekoracje.
Ukończony 18 rok życia
Dobry stan zdrowia
Podczas 80 godzinnego kursu słuchacze poznają podstawy zawodu Kucharza , będą mieć możliwość praktyki zawodowej w placówkach gastronomicznych. Zajęcia prowadzą praktycy- nauczyciele zawodu, kucharze.
PO ZAKOŃCZENIU KURSU SŁUCHACZ OTRZYMUJE STOSOWNE ZAŚWIADCZENIE I CERTYFIKAT